V dopoldanskih urah smo po dobrih dveh urah vožnje prispeli do Dvorca Tradycja v Belczni, v katerem so nas sprejeli in nam predstavili PPT-predstavitev tradicionalnega življenja Zahodnopomorjanskega vojvodstva v preteklosti, kateri dogodki v zgodovini, način življenja in migracije so zaznamovale vsakdanje življenje v tem delu Poljske. Na nek način je podobno življenju ljudi v naših krajih. Na različne načine so se trudili olajšati si težko življenje. Obrtniki so v preteklosti pri svojem delu uporabljali nekatera našim podobna orodja in izdelovali predmete in pripomočke za olajšanje vsakdanjega življenja. Material, ki je bil zelo pomemben v uporabi, je bil les. Praktično bi brez bogastva prostranih gozdov, ki pokrajino obdajajo, živeli se precej težje.

Izvedeli smo tudi nekaj o izvoru kulinarike v teh krajih, kar skušajo z obuditvijo starih receptov, ki so jih težko dobili. V Dvorcu Tradycja v Belcczni izobražujejo tako mlajše kot starejše o tradiciji. Zanimiv je razmislek o tem, katere ustanove se v naši regiji ukvarjajo s čim podobnim oziroma mogoče poslovna ideja za koga.

V popoldanskem delu smo odšli na teren in spoznali delo gozdnega rangerja. Ta nam je pojasnil dinamiko življenja gozdnih živali, kasneje nas je peljal do potokov, ki tečejo skozi tamkajšnje gozdove in povedal, da bi to izvirsko vodo lahko pili, ter do najdišča iz časa mlajše kamene dobe – neolitika.

(Skupno 20 obiskov, današnjih obiskov 1)