Učenka Loti je takole povzela tretji dan naravoslovnega tabora na Pohorju:

Pohod na razgledni stolp

Razgledni stolp je najvišja točka Pohorja. Visok je 20 m in ima 120 stopnic. Z njega lahko vidimo Maribor na SV, nekoliko nižje vidimo Kozjak. Videli smo tudi avstrijsko gorovje, ki je bilo že pokrito s snegom (na SZ). Videli smo tudi Žigartov vrh (na 1300 m).

Spoznali smo orientacijo z vetrom in oblaki tako, da prej pogledamo vremensko napoved.

Spoznali smo tudi razlike med grmom in drevesom: grm nima debla, ampak ima samo veje, ki rastejo iz korenine, drevo pa ima deblo in lahko zraste zelo visoko.

Predavanje biologinje Katje

Šli smo na sprehod po gozdu, na katerem smo morali nabrati razne stvari, ki jih lahko najdemo v gozdu. Nato smo se vrnili v kočo, v kateri spimo, in v skupnem prostoru poslušali predavanje o gobah, zdravilnih rastlinah in kamninah na Pohorju.

Gobe se razlikujejo po barvi, obliki, okusu. Gobe delimo na užitne in neužitne gobe. Delimo jih tudi na pogojno užitne, strupene in smrtno strupene. Užitne gobe so jurček, lisičke, marele … Grenki goban ima svarilno barvo; zelena mušnica je smrtno strupena – strup namreč pokvari jetra. Gobe rastejo na drevesih, tleh, travnikih, kamninah … Nikoriza imenujemo sožitje gobe in drevesa.

Zdravilne rastline so tiste, ki nam pomagajo ublažiti ali pomagati zdraviti bolezenska stanja. Iz njih lahko naredimo čaj, sirup, kopel. Zdravilne rastline so materina dušica, kamilice, žajbelj, meta … Pri zdravilnih rastlinah največkrat uporabljamo liste, cvetove, včasih tudi korenine. Ognjičeva krema pomaga pri celjenju površinskih ran, oteklini, odrgninah, bledi lepotne pege, sončne pege; žajbelj – za usta in ustno votlino; iz smrekovih vršičkov lahko naredimo sirup …

Kamnine na Pohorju – naravna snov, ki je sestavljena iz enega ali več mineralov. Delimo jih glede na nastanek: magmatske, metamorfne, sedimentne. Tonalit je magmatska kamnina, ki se uporablja v gradbeništvu; pohorski skrilavec – kremen kot bleščice, za oblaganje sten, oporni zid …

Zapisala: Loti

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)