28. 9. 2016 je bilo na Biotehniški fakulteti na Oddelku za lesarstvo v Ljubljani organizirano predavanje oziroma seminar z vsebinsko dispozicijo, na katerega so bili vabljeni predvsem učitelji tehnike in tehnologije, vabili pa so člani učiteljskega društva Naša zemlja, ki se v šolskem letu 2016/17 osredotoči na naravno surovino – les.

Trije predavatelji so izvedli naslednja predavanja:

1. Les – dobrina za današnji čas (prof. dr. Franc Pohleven, Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo): Les je bil skozi stoletja sopotnik človeka, kar je še zlasti veljalo za naše prednike. Tako kot je bil dragocen nekoč, postaja pomemben v današnjem času, ko se soočamo z onesnaževanjem okolja in s podnebnimi spremembami. Les – dobrina za današnji čas. Zakaj? Nekaj odgovorov smo dobili na seminarju: les kot del narave, vloga pragozda, uporaba lesa in njegova vloga v okolju ….

2. Drevesa pod skorjo (doc. dr. Maks Merela, Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo): Predstavljenih je bilo nekaj splošnih dejstev o drevesih (definicija, zanimiva drevesa, starost dreves itd.). V nadaljevanju je sledila definicija lesa, osnove o zgradbi lesa (listavci, iglavci – makroskopsko in mikroskopsko). Sledil je opis lesa v smislu tekstur in barv, zaključil pa je s kratkim pregledom najrazličnejših vrst uporabe lesa.

3. Uporaba lesa (izredni prof. dr. Sergej Medved, Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo): Predstavil je možne načine uporabe lesa za izdelavo različnih kompozitov in njihovo uporabo za različne izdelke oz. proizvode.

Vsekakor poučno predavanje, ki nas zopet spomni na pomembnost gozdov in lesa v našem življenju, hkrati pa tudi na njegovo neizkoriščenost na Slovenskem.

Zapisali: Maja Brezovar, Ina Čarić

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)